IJsselmeer route Over de voormalige Zuiderzee

U vaart langs de Zuiderzee-steden Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Monnickendam en Marken met deze weekendtour. De inwoners van deze dorpen hielden zich veel bezig met visserij en landbouw en nog steeds vindt u de karakteristieke huisjes uit die tijd terug in deze vissersplaatsen. Via de Randmeren bij Spakenburg, Harderwijk en Elburg komt u ook nog langs de Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hasselt.

Route dag 1 Zwartsluis

De route rond het IJsselmeer is altijd afhankelijk van de wind. Bij windsterktes van meer dan 4 Beaufort geven wij geen toestemming om over het IJssel- of Markermeer te varen.

Route dag 2 Zwartsluis > Enkhuizen

De weg naar Enkhuizen gaat eerst over het Zwarte Meer naar Schokkerhaven, ca. 2 uur varen, dan het Ketelmeer op richting IJsselmeer. Onder de brug van de Zwolse Hoek ga je op zoek naar de eerste ton, de rood witte KH, vandaar op 302 graden op het kompas naar de rood witte ton EZ-D. De afstand is ongeveer 12 km. Daarna de koers iets noordelijker naar 316 graden op zoek naar ton EZ-C op ca. 6 km en ton EZ-B weer 6 km verder. Daarna bijna 90 graden naar links, 230 graden richting Enkhuizen op ca. 6 km afstand. In Enkhuizen kun je direct als eerste de Compagnieshaven kiezen of iets doorvaren naar het centrum in de Buitenhaven. Hier lig je wel naast elkaar tegen elkaar aan. Enkhuizen is een prachtige oude stad met vele oude gebouwen en het Zuiderzee museum, waar de geschiedenis van de visserij van de Zuiderzeetijd wordt getoond a.d.h. van oude gebouwen van alle vissersplaatsen rond de vroegere Zuiderzee.

Route dag 3 Enkhuizen > Hoorn > Volendam

Van Enkhuizen moet men nu door het Naviduct (sluis) door de dam i.p.v. door de Krabbegatssluis. Daarna kan men naar de prachtige oude stad Hoorn varen, ca. 1,5 uur of meteen een meer zuidelijke koers richting Volendam, Marken, Monnikendam aan de Gouwzee. In het algemeen vaart men aan deze kust een beetje in de schuil, want in Nederland komt de wind vaak uit westelijke richtingen. Volendam is een bijzonder dorp, waar veel toeristen op af komen en waar ook s avonds genoeg te beleven is.

Route dag 4 Volendam > Amsterdam

Van Volendam is het maar een kattensprongetje naar Amsterdam. Bij Amsterdam aangekomen, moet men door de Oranjesluizen (3 stuks naast elkaar), pas op hier is veel beroepsvaart! Voor de Oranjesluizen moet men verzamelen met andere watersporters aan een wachtsteiger (SPORT). Dan wordt men opgeroepen om door de noordelijke, zuidelijke of middelste sluis naar binnen te varen. Direct na de sluis kan er veel beroepsverkeer van links komen uit het Amsterdam-Rijn kanaal, blijf dus keurig rechts (stuurboord wal) varen! Kijk ook regelmatig naar achteren! Meestal is het doel om een ligplaats in de Sixhaven te bemachtigen. Deze blijkt maar al te vaak vol te liggen. Er is nu een prima alternatieve ligplaats in de nieuwe AMSTERDAM-Marina. Deze haven ligt ook aan de noordzijde ongeveer 700 meter verderop. Ook hier wordt u met 24 uurs service van de veerpontjes naar het centraal station gebracht. Deze service is GRATIS. Veel plezier in Amsterdam.

Route dag 5 Amsterdam > Spakenburg > Harderwijk

Eerst weer door de Oranjesluizen om Amsterdam te verlaten, nog steeds goed opletten, veel beroepsvaart! Daarna richting de Randmeren, of eerst nog naar Muiden, zodra u de ingang naar het Gooimeer invaart, ligt aan de rechterkant de Jachthaven Naarden. Van hieruit kan men de schitterende Naarden Vesting bezoeken. Doorvaren kan ook naar bijv. Spakenburg met zijn traditionele centrum met o.a de botterwerf. Ook wordt hier nog wel klederdracht gedragen. Verderop ligt Harderwijk, vroeger een grote vissersplaats, nu met het Dolfinarium. Of men bekijkt eens een plaats aan de polderkant, Almere-haven of Zeewolde, deze steden zijn hooguit 50 jaar oud. Er zijn 2 sluizen in de Randmeren, één sluis bij Nijkerk en één voorbij Elburg, de Roggebotsluis.

Route dag 6 Harderwijk > Kampen

Als laatste plaats aan de Randmeren is het mooie Elburg zeker een bezoekje waard. Vandaar door de Roggebotsluis naar het Ketelmeer en dan stroomopwaarts naar Kampen. Pas op u bent op een echte rivier met stromend water! Deze oude Hanzestad heeft vele oude torens en gebouwen, vindt u een ligplaats in de Buitenhaven, dan ligt u mooi dicht bij het centrum.

Route dag 7 Kampen – Zwartsluis

De rivier oversteken, denk aan de stroming, vaart men naar het Ganzensluisje. De sluis meet 5,8 meter breed en 32 meter lang. Na de sluis vaart men op het ganzendiep met zijn vele recreatiehuisjes en woonboten langs beide oevers. Het ganzendiep gaat over in de Goot, een bruggetje, de Mandjeswaard en daarna voorzichtig het Scheepvaartgat invaren, blijf tussen de groene staken aan bakboord en het riet aan stuurboord. Buiten deze vaargeul staat nog geen halve meter water. Aan het einde rechtsaf richting Zwartsluis en Genemuiden, met zijn pont die voorrang heeft, komt de haven van Panorama al bijna in beeld. Wij hopen dat u een heerlijke vakantie heeft gehad.

Prijzen en beschikbaarheid Genieten van ochtenddauw en avondrood

Ook het begrip tijd kwijtraken en uzelf compleet overgeven aan de rust? Geniet dan vanaf het water van de ochtenddauw over de velden en het avondrood van de zon. Als u zichzelf al ziet relaxen op het dek van een van onze motorjachten, check dan nu onze prijzen en beschikbaarheid.

Zoek & boek uw jacht
Zoek & boek uw jacht
✓ Betrouwbare jachten ✓ Diverse vloot ✓ Technische service

Contact Kunnen wij u helpen?

Laat uw bericht achter

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »

* = verplicht
Een ogenblik geduld…