Noordwest-Overijssel & Friesland Via rietkraggen naar de Elfstedenroute

Bij deze weektour vaart u door het land van de turfstekers in de Kop van Overijssel. U ontdekt de betoverende rietkraggen van De Wieden en De Weerribben en vaart van daaruit door naar Friesland. Daar doet u via het Tjeukemeer een deel van de Elfstedenroute en dus authentieke plaatsen als Sloten, Workum, Bolswarden Sneek aan.

Route dag 1 Zwartsluis

Start in Zwartsluis, eerste overnachting.

Route dag 2 Zwartsluis > Ossenzijl

Vertrek uit haven Panorama, richting Genemuiden. Daar oppassen voor de pont die voorrang heeft op pleziervaartuigen. Wachten tot de pont aan de kant is, dan zijn de 2 kabels die de pont op zijn plaats houden op de bodem gezakt en kun je veilig verder varen. Daarna komt het Zwarte Meer, dat erg ondiep is, zodat je alleen in de vaargeul kunt varen. Bij de splitsing afbuigen naar rechts, stuurboord, richting de Kadoelerbrug. Deze brug is automatisch, dat betekent dat je de brug moet naderen totdat de lichten op de brug van rood links en rechts van de brug veranderen in rood en groen, dit is het teken dat de brug je “gezien” heeft. Nu wachten tot de brug opengaat en de lichten op groen springen, dan mag je doorvaren.

Na de brug zijn alleen de groene tonnen nog in het kanaal aan je rechterzijde. Pas op bij de scherpe bocht naar rechts bij de Voorst, niet de bocht afsnijden, want dan zit je aan de grond. Nu zie je in de verte de brug van Vollenhove. Bij deze brug moet je telefoneren (0320 - 76 76 10) om een brugbediening te krijgen. Ze vragen dan of je door een brug of een sluis wil; druk 3, daarna een 1 voor brug Vollenhove en nog een 1 drukken als je direct door de brug wilt. Vlak bij de brug zie de grote werf van Royal Huisman, waar prachtige schepen worden gebouwd voor de rijken der aarde. Een eind verderop ligt dan Blokzijl, waar je door de grote deuren de schitterende havenkom binnenvaart. Direct rechts ligt de lange aanloopsteiger naar het sluisje, als je door wilt varen en anders zoek je een ligplaatsje in de havenkom. In de sluis ga je ongeveer 80 cm naar beneden, dus oppassen dat je geen knoop in je aanlegtouw legt, maar op tijd een beetje ruimte in je touw houdt.

Na de sluis vaar je rustig Blokzijl uit want ook daarna is het maximaal 6 km/uur. Je gaat nu richting het Giethoornse meer, netjes tussen de tonnetjes blijven, en links richting Muggebeet, met zijn bekende restaurant Geertien. Daarna kom je op de Kalenberger gracht, het mooiste kanaal van Overijssel (max 6 km/uur). Geniet van de prachtige natuur en huizen en huisjes met mooie tuinen. In Kalenberg moet je door de voetgangersbrug, die € 2,10 aan bruggeld kost. De brugwachter steekt zijn stok met houten klompje naar je toe en terwijl je door de brug vaart doe je het geld in het klompje. Daarna kom je nog door een prachtige S – bocht en in de verte ligt Ossenzijl met zijn Jachthaven “de Kluft”. Hier zijn goede sanitaire voorzieningen, grote grasvelden een camping en mogelijkheden om kano’s e.d. te huren om door het Nationale Park “de Weerribben” te varen.

Route dag 3 Ossenzijl > Sloten

Vertrek uit Ossenzijl, door de brug richting de Linthorst – Homansluis, vaar niet te snel, dit kanaal is niet erg diep. De sluis is niet erg groot, maar het hoogteverschil is maar zo’n 30 cm. Netjes doorvaren en aansluiten zo dicht mogelijk bij de sluis. Na de sluis komen enige bruggen met mooie natuur links en rechts . Dan komt Echtenerbrug in beeld, deze plaats heeft een brug, die € 2 aan bruggeld kost. Echtenerbrug ligt aan het Tjeukemeer en inmiddels bent u in Friesland aangekomen. Vooral na de brug zijn mogelijkheden om aan te leggen en boodschappen te doen. Op het Tjeukemeer moet u goed in de vaargeul blijven omdat het een erg ondiep meer is. Er zijn op twee plaatsen eilandjes gemaakt die veel vaarders aantrekken om te overnachten (oppassen met de dieptes rond de eilanden!). Hier dus ook heel rustig varen. Gaat u door, richting Follega, dan moet u daar weer door de brug (gratis) en vaart u door de Follegasloot richting Sloten. Aan het einde van de Follegasloot kruist u het Princes Margrietkanaal, dit is de snelweg voor de beroepsvaart dus wees voorzichtig en laat de grote schepen voorgaan! Daarna vaart u door naar Sloten. Sloten is het kleinste Friese stadje van de 11 stedenroute en van Friesland, maar zo mooi, dat een bezoek zeer op zijn plaats is. Aan de zuidzijde waar u aankomt is een jachthaven maar je kunt ook heel mooi aan de noordzijde liggen aan de wal. Dan ga je door de brug en zoekt een eindje verderop aan de linkerkant een ligplaats aan de groene wal. Het is maar een klein eindje lopen naar het oude stadje met zijn mooie molen boven op de aarden wal en het water dat dwars door het hart van de stad stroomt.

Route dag 4 Sloten > Sneek

Als we Sloten weer verlaten, gaan we noordelijk het Slotermeer over naar Woudsend. Daar bevindt zich in de plaats een prachtige oude zaagmolen. Even verder komt de kromme brug die midden in het dorp ligt. Daarna linksaf langs de grote jachthaven de Rakken en dan gaat het richting Heeg. Heeg ligt aan het Heegermeer, dat verderop Fluessen heet. Je kunt de Fluessen afvaren en dan naar Stavoren gaan aan het IJsselmeer. In dit langgerekte meer zijn op meerdere plaatsen eilandjes gemaakt voor de watersport. Hier kunt u een ligplaatsje vinden of halverwege rechtsaf richting Workum varen. Workum is een mooie oude stad met goede mogelijkheden voor boodschappen. Vandaar varen we verder naar Bolsward. Om Bolsward te bekijken moet je door de brug waar de snelweg overheen gaat, die zal niet elk moment openen i.v.m. het drukke verkeer. Dan komt het laatste stukje richting Sneek. Maar eerst gaan we nog door de spoorbrug in IJlst en daarna de brug in IJlst. Pas goed op de brug ligt in een haakse bocht naar links, voorzichtigheid is geboden! Na de brug varen we richting Sneek met aan de rechterhand de mooie zaagmolen. Daarna komen we Sneek binnengevaren en recht voor ons zien we het symbool van Sneek, de Waterpoort. Om de stadsgracht in te varen moet je door de brug aan de rechterhand, deze ligt ook weer haaks op het huidige vaarwater, dus voorzichtig! In de stadsgracht mag je overal links en rechts aanleggen en overnachten, midden in Sneek. Sneek is een vrij grote stad, waar je prima kunt shoppen en een dagje door kunt brengen.

Route dag 5 Sneek > Princenhof

Wanneer we Sneek weer verlaten door gewoon verder door de stadsgracht te varen, gaan we na de laatste brug de Houkesloot op. Hier bevindt zich aan de rechterkant een stukje terrein van de gemeente, waar je de vuilwatertank prima kunt legen. Aan het einde van de Houkesloot kruis je het Princes Margrietkanaal (goed oppassen!) en vaar je het Snekermeer op, langs het starteiland. Rondom het Snekermeer zijn overal ligplaatsen aan de groene wal. Vaar je dan verder richting Akkrum dan kom je door de brug Heerenzijl en vaar je door Akkrum richting het natuurgebied de Princenhof. Net door het centrum van Akkrum vaar je over de snelweg (!) wat een heel aparte belevenis is. Dan ben je al bijna in het natuurpark “Princenhof”. Hier kun je overal ligplaatsen in de natuur vinden, het enige kleine dorpje is Eernewoude.

Route dag 6 Princenhof > Echtenerbrug

Terug naar het zuiden, kan men dezelfde weg terugvaren over Akkrum, of een stukje Princes Margrietkanaal naar Grouw en vandaar b.v. over de Kromme Knilles richting het Snekermeer en dan Joure of Langweer. Beter niet naar Scharsterbrug varen, want de brug over de snelweg heeft maar een doorvaarhoogte van 3,5 meter en deze wordt vanwege het verkeer niet snel geopend. Beter een stukje Pr. Margrietkanaal en dan linksaf slaan door de Follegasloot naar het Tjeukemeer. Aan de andere kant ligt Echtenerbrug waar men altijd wel een ligplaatsje kan vinden voor of na de brug.

Route dag 7 Echtenerbrug - Giethoorn

Van Echtenerbrug vaart u hetzelfde stuk als de heenweg tot Ossenzijl, twee bruggen en een sluis en daarna de brug in Ossenzijl. Daarna slaat u linksaf, het kanaal Steenwijk – Ossenzijl op. Langs de rand van de “Weerribben”, vaart u met aan de linkerkant de zandgronden van Paaslo en Basse. U krijgt 4 bruggen tot Steenwijk, waar u rechtsaf gaat richting Giethoorn. In Giethoorn is aan uw rechterhand een mooie passantenhaven met prima sanitaire voorzieningen; de Zuiderkluft. Van hier kunt u Giethoorn bezoeken, wandelende of met een klein elektrisch aangedreven bootje, die overal te huur zijn. Zo kunt u zelf beoordelen of Giethoorn de term Venetië van het noorden een beetje waard is.

Route dag 8 Giethoorn – Zwartsluis

Als u de laatste ochtend van uw vaarvakantie weer richting Zwartsluis vaart, moet u nog rekenen op één brug, de Blauwe Hand en één sluis, de Beukersluis. Daarna bevindt u zich op het Meppelerdiep en kunt u onder de Meppelerdiepbrug door naar rechts, de haven van Panorama weer te zien krijgen. We hopen dat u een fijne vakantie gehad heeft.

Prijzen en beschikbaarheid Genieten van ochtenddauw en avondrood

Ook het begrip tijd kwijtraken en uzelf compleet overgeven aan de rust? Geniet dan vanaf het water van de ochtenddauw over de velden en het avondrood van de zon. Als u zichzelf al ziet relaxen op het dek van een van onze motorjachten, check dan nu onze prijzen en beschikbaarheid.

Zoek & boek uw jacht
Zoek & boek uw jacht
✓ Betrouwbare jachten ✓ Diverse vloot ✓ Technische service

Contact Kunnen wij u helpen?

Laat uw bericht achter

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »

* = verplicht
Een ogenblik geduld…